Skip to main content

Viidet löylyt saaristossa

Metallinen kiulu, puukauha ja vehreä vihta saunan lauteilla.
Valokuva: Emilia Hoisko Photography / Visit Finland

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. Varhaisimmat suomalaiset saunat olivat pronssikautisia (1500–900 eaa.) maasaunoja. Ne koostuivat maahan kaivetusta kuopasta, jonka pohjalla oli kivikasa. Kun kivet oli kuumennettu, kuoppa peitettiin riukujen varaan asetelluilla taljoilla, tuohella tai turpeella. Kiville valeltiin vettä, mistä syntynyt höyry kuumensi majan. Vaikka saunat ovatkin tästä aikojen saatossa muuttuneet, toimintaperiaate on silti pysynyt samana.

Sauna on kulkenut suomalaisten elämässä mukana syntymästä kuolemaan, sillä entisaikaan saunassa hoidettiin sairaiden lisäksi niin synnytykset kuin kuolleiden pesut. Saunalla onkin aina katsottu olevan erityinen puhdistava vaikutus. Juhlapäivien aattoihin liittyvät saunomiset ovat olleet mukavan kokemuksen lisäksi osittain rituaalista puhdistautumista.

Nykyään Suomessa arvellaan olevan noin 3 miljoonaa saunaa. Osa on perinteisiä hämäriä puusaunoja, osa vaaleita ja trendikkäitä sähkösaunoja. Saunoja löytyy kaikkialta niin kerrostaloista kuin mökeiltä, eikä kesä olisi mitään ilman lempeitä löylyjä ja vilvoittelua raikkaassa kesäillassa. Jos etsit uniikkia saunakokemusta, käy testaamassa näitä saariston helmiä.

Forum Sauna

Forum Sauna on saunojan keidas keskellä Turkua. Kaupungin ainoa yleinen sauna on toiminut jo vuodesta 1927 asti ja kunnioittaa edelleen vanhoja arvoja. Täällä voit kokeilla puhdistavia turvehoitoja tai perinteistä kuppausta sekä monia muita kehoa helliviä hierontoja.

Storfinnhova Gård

Eteläisessä saaristossa Kemiönsaarella on ainutlaatuinen Storfinnhova Gård. Tilan sauna poikkeaa perinteisestä kaikin tavoin, sillä kyseessä on maanalainen savusauna. Sauna on pääsääntöisesti ryhmien käytössä, mutta muutaman kerran kuussa järjestetään yleisiä saunavuoroja. Kannattaa seurailla ilmoittelua heidän Facebook-sivuillaan ja varata paikka hyvissä ajoin. 

Storfinnhova Gårdin hämärän maasavusaunan valaisee pienet tuikut.
Kun olet nauttinut Storfinnhova Gårdin taianomaisen maasavusaunan lämmöstä, voit siirtyä yöpuulle kiehtovan metsäkylän puumajaan. Valokuva: Visit Kemiönsaari

Ruukin Sauna

Historiaa huokuva Ruukin Sauna sijaitsee keskeisellä paikalla Taalintehtaan sydämessä. Taalintehtaan virkamiesten saunarakennuksena aikoinaan toiminut kiinteistö on remontoitu vanhaa arvostaen. Ruukin Sauna on avoinna kesäisin matkailijoille ja veneilijöille. Tilaussaunojat pääsevät löylyihin ympäri vuoden.

Saaronniemen uimaranta

Saaronniemen uimaranta löytyy aivan Ruissalon kärjestä. Rannan läheisyydessä on suosittu, Ruissalo Campingin kesäisin ylläpitämä sauna. Nappaa siis teltta mukaan, niin voit rentouttavan saunaillan päätteeksi nauttia yöpymisestä luonnon helmassa. Talvella laiturin päästä löytyy avanto. Mikäs sen mukavampaa kuin pulahtaa pakkaspäivänä hyiseen veteen ja sen jälkeen lämmitellä lempeissä löylyissä.

Ispoisten uimaranta

Muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsee Ispoisten uimaranta. Rannalta löytyy myös sauna, jota ylläpitää Turun Avantouimarit, Turun vanhin avantouintiseura. Anna auringon paistaa kasvoillesi, työnnä varpaat hiekkaan ja pulahda sen jälkeen raikkaaseen veteen uimaan. 

Nainen istuu saunassa pyyhe päällään ja heittää löylyä.
Sauna on hyvin vanha suomenkielinen sana, joka on käytössä monissa kielissä. Sauna on alun perin tarkoittanut lämmitettyä maakuoppaa tai poteroa. Valokuva: Emilia Hoisko Photography / Visit Finland

Vuokraa mökki

Saaristosta löytyy runsaasti saunallisia mökkejä. Lomarengas-sivustolta voit etsiä juuri sinun tarpeisiisi sopivan kohteen. Voit majoittua vaikka pienellä saarella, jolla ei ole muuta asutusta, jos kaipaat todellista irtiottoa arjen hyörinästä. Nappaa grillieväät ja mölkky mukaan ja suuntaa viettämään iloista kesäviikonloppua saaristoon.

Henkilö kävelee paljain jaloin sammaloituneita kiviportaita pitkin alas.
Saunominen on suomalaisille sydämen asia. Saunakulttuuri on niin syvällä juurissamme, että Suomen ensimmäinen kohde Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa on juurikin saunaperinne. Valokuva: Kari Ylitalo / Visit Finland