Skip to main content

Matka halki saariston historian

Jpg

Saaristossa on ollut asutusta jo kivikaudelta asti. Siksi ei olekaan ihme, että saaristo suorastaan pursuaa historiaa. Tässä 5 kohdetta, jotka vievät sinut matkalle halki saariston historian. 

Ikkuna rautakauden saaristoon

Ihan ensimmäisenä ei ehkä yhdistä viikinkejä Suomeen. Arkeologisten kaivauksien avulla on kuitenkin saatu selville, että Turun saariston läpi on kulkenut viikinkien idänreitti. Kemiönsaaren saaristossa sijaitsee kiehtova Rosalan viikinkikeskus, joka on rakennettu kohtaan, jossa aikoinaan on ollut viikinkien kauppapaikka. Kiinnostavan museon lisäksi viikinkikeskukseen on rekonstruoitu kokonainen viikinkikylä. Täällä pääset tutustumaan saariston rautakautiseen historiaan ja kokeilemaan viikinkiajan elämää.

Uus 3

Keskiaikaisten piispojen jalanjäljissä

Kuusistosta löydät keskiaikaisen piispanlinnan rauniot. Linna perustettiin 1200-luvun lopulla ja oli aikanaan katolisen Suomen hengellisen ja poliittisen vallan keskus ja täynnä moderneja ratkaisuja maailmalta. Linnan loistokas historia tulee päätökseen, kun kuningas Kustaa Vaasa vuonna 1528 määräsi piispanlinnan purettavaksi. Tieto siitä, miltä linna näytti, on kadonnut historian saatossa. Kävellessäsi raunioiden seassa voit kuitenkin helposti kuvitella miltä siellä on voinut näyttää linnan kulta-aikana.

3

Turun tapahtumarikas historia

Saariston kupeessa sijaitsee Suomen vanhin kaupunki: Turku. Kaupungin läpi virtaavan Aurajoen suulta löytyy yli 700 vuotta vanha Turun linna, joka vuosien saatossa on ehtinyt nähdä ja kokea paljon. Linna on toiminut niin puolustuslinnana, hallinnon keskustana, vankilana ja kasarminakin. Linnan hohdokkainta aikaa elettiin 1500-luvun puolivälissä Juhana Herttuan asuessa siellä. Herttuan hovi oli Suomessa ainut esimerkki loistokkaasta renessanssityylisestä hovielämästä. Kävellessäsi keskiaikaisia käytäviä pitkin ja renessanssiaikaisten salien läpi, tuntuu kuin matkustaisit ajassa taaksepäin. 

Joki

Kiehtova Kartanolinnan

Askaisten maaseudun rauhasta löydät Louhisaaren kartanolinnan. Tämä 1650-luvulla rakennettu kartanorakennus edustaa Suomessa ainutlaatuista palatsiarkkitehtuuria, ja on lumoava matkakohde. Louhisaaren historia on täynnä kiinnostavia tarinoita ja kiehtovia ihmiskohtaloita. Tunnetuin Louhisaaren entisistä asukkaista on varmasti Suomen marsalkka Mannerheim, joka syntyi siellä vuonna 1867. Kartanolinnan elämään vuosien saatossa voi kesäaikaan tutustua opastetuilla kierroksilla. Jännitystä kaipaaville järjestetään syksyisin kummituskierroksia, joissa tutustutaan kartanolinnan pimeään puoleen.

2

Ulkosaariston myrskyävä menneisyys

Kaukana ulkosaaristossa, aavan meren ympäröimänä, sijaitsee yksinäinen Bengtskär. Vuosien varrella useita laivoja on haaksirikkoutunut saaren lähellä, jonka takia sinne rakennettiin majakka vuonna 1906. Tämä upea majakka on 52 metrisenä Pohjoismaiden korkein. Bengtskärin majakka on vuosien varrella saanut kokea kovia, sillä se on ollut hyökkäyksen kohteena molemmissa maailmansodissa. Saarella käytiin jatkosodan aikana myös kuuluisa Bengtskärin taistelu, jolloin venäläiset hyökkäsivät saarelle. Majakan dramaattinen historia ja ympäröivä karu ja henkeäsalpaava luonto tekevät Suomen eteläisimmästä matkailukohteesta unohtumattoman kokemuksen.

4