Skip to main content

Luonnon rauhaa ja historian havinaa Ruissalossa

Vaaleanpunainen ja keltainen huvilarakennus Ruissalon rannalla.
Valokuva: Kathleen Cusack

Turun edustalta löytyy yli 40 000 upeaa saarta ja luotoa, jotka hurmaavat omaleimaisella kauneudellaan. Saariretkeä varten ei kuitenkaan aina tarvitse lähteä kauas, sillä lähimmät saariston helmet ovat vain lyhyen matkan päässä Turun keskustasta.

Paikallisten suosikki

Ruissalon saari sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Turusta. Saari oli pitkään laidunmaana, kunnes 1540-luvulla lehtoja alettiin raivata viljelysmaiksi ja herttuan metsästyspuistoksi. 1840-luvulla Ruissalo palstoitettiin tonteiksi, joille vauras väestö rakensi hulppeita kesähuviloita. Yksi palsta varattiin kuitenkin kaiken kansan virkistysalueeksi, joka nimettiin Yleiseksi käytäväksi ja myöhemmin Kansanpuistoksi. Tästä promenadista muodostui erittäin suosittu turkulaisten kesäisten retkien kohde.

Ruissalo on edelleen hyvin suosittu paikka rennon kesäpäivän viettoon. Rannat täyttyvät auringonpalvojista ja piknik-eväistä nauttivista perheistä jo ensimmäisten lämpimien päivien aikaan. Ruissalo houkuttelee myös runsaasti ulkoilijoita, sillä saarella on erinomainen kävely- ja pyörätieverkosto. Talvisin vastaan tulee jopa reippaita hiihtäjiä!

Kiehtova luonto

Miksi Ruissalo sitten on niin suosittu? Saaren läheisyys on toki yksi syy, mutta saaren monimuotoinen luonto on varma vetonaula. Valtavat tammimetsät ja harvinaiset kasvit ovat tehneet saaresta luonnonystävien aarreaitan, jossa vierähtää tunti jos toinenkin.

Kun olet käyskennellyt Ruissalon metsissä ja ihaillut sen runsasta luontoa, suuntaa vielä Turun yliopiston Kasvitieteelliseen puutarhaan. Sen yli 5 000 lajia käsittävä kokoelma on elävä näyteikkuna koko maapallon kasvimaailman monimuotoisuuteen. Puutarhasta löytyy kasveja eri ilmastovyöhykkeiltä aina sademetsistä aavikoille. Ihmettele välimerellisiä viinirypäleköynnöksiä tai ihaile tropiikin värikkäitä lintuja, jotka lentelevät suurten kasvihuoneiden lomassa.

Kakadu istuu puulevyn reunalla Kasvitieteellisessä puutarhassa.
Nappaa Kasvitieteellisestä puutarhasta mukaasi kartta ja lähde tutkimaan Ruissalon saaren lumoavia luontopolkuja.

Ainutlaatuinen historia

Kauniin luonnon lisäksi Ruissalo on myös tunnettu veneisiin ja lentokoneisiin liittyvästä historiastaan. Ruissalossa on nimittäin sijainnut Turun lentosatama 1920- ja 30-luvuilla, ja Ruissalon telakka on aikanaan ollut Pohjoismaiden suurin veneveistämö ja merkittävä tekijä koko Euroopan mittakaavassa. Sen valmistamia veneitä vietiin Venäjän yläluokalle, Eurooppaan ja jopa Yhdysvaltoihin sekä Etelä-Amerikkaan asti. Nykyään Ruissalon telakka on suosittu vierasvenesatama. Nauti herkullisesta ruoasta Zaké Pizzeria & Wine Barin terassilla tai tee design-ostoksia viehättävässä Avelian putiikissa.

Jos rakastat live-musiikkia, niin pidä mielessä heinäkuussa järjestettävä Ruisrock, joka kokoaa yli 100 000 musiikinystävää Ruissalon saarelle. Ruisrock pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, joten sillä on myös kunnia olla Suomen vanhin festivaali. Vuosien aikana lavalle on noussut huippunimiä kuten Metallica, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, The Cure ja U2. Mikäpä sen mukavampaa kuin ihailla ohi lipuvia risteilyaluksia lempiartisteja kuunnellen.

Ilmakuva Ruissalon telakasta, jonka vierasvenesatamassa on veneitä kiinnitettynä aurinkoisena kesäpäivänä. Taustalla näkyy vehreää saaristoa.
Kesällä Ruissalon telakalle pääsee kätevästi suoraan keskustasta Fölin vesibussilla.

Miten Ruissaloon pääsee?

Ruissalon saarelle on erittäin helppo päästä. Voit hypätä Föli-bussin kyytiin Turun keskustasta tai vuokrata polkupyörän Carfield Bike Rentalilta. Jos viihdyt vesillä, voit matkata Fölin vesibussin kyydissä tai tulla omalla veneellä telakan vierasvenesatamaan. Mikäli ehdit jäädä pidempään, kannattaa majoittua Ruissalon Kylpylässä. Jos kaipaat luonnonrauhaa, pystytä teltta Ruissalo Campingin leirintäalueelle, joka löytyy Ruissalon kärjestä, Saaronniemen uimarannan läheisyydestä.


Puiset opasteet Ruissalon saarella.
Seuraa polkua Saaronniemen uimarannalle, josta löytyy sauna, leikkipuisto ja tulentekopaikkoja. Valokuva: @paiviseppalassila