Hyppää pääsisältöön

Välkommen ut i köket!

En man skär i tunnbrödmackor i ljuset av elden på Björnö. Foto: Henrik Trygg

Maten blir så mycket godare när man sitter på en stubbe. För utomhuskocken Gustaf Waesterberg är det självklart att sova ute minst en gång i månaden. När han bjuder på lunch i det fria blir det varm soppa, ost i burk, musselgryta och crêpes Suzette. Men stubben är viktigast.

Alla bra fester landar förr eller senare i köket. Det är runt maten och värmen vi samlas. Men nu när vi övat oss på att vara utomhus i pandemitid och otid kanske det är dags att även flytta ut köket? Ta med kompisarna, släkten, stekpannan och pannlampan och hitta en plats att göra till ett nytt vardagsrum – eller kök. För den kockutbildade fotografen och utomhusmänniskan Gustaf Waesterberg är det självklart att ta med sig maten och matlagningen ut i naturen. Den här gnistrande vinterdagen ska han bjuda sina kompisar i Nacka Sjöscouter på trerätterslunch vid en av Stockholms vackraste sandstränder.

Vi börjar prata om hur naturen fungerar som vardagsrum, och det visar sig att Gustaf sedan tre år tillbaka tillbringar minst en natt utomhus varje månad, oftast tillsammans med sin scoutkompis Jonas. Det låter misstänkt mycket som en tävling, en av alla dessa utmaningar vi tydligen behöver för att må bra nuförtiden. Varför sover du ute, och varför gör du det varje månad? – Det blir som ett andrum, säger Gustaf. Många upplever att det skönt att komma hem och lägga sig på soffan. Det tycker inte jag. Men om du inte gör det till en vana att sova ute är det lätt att det inte blir av. Ibland får du nöja sig med att lägga sig på bryggan på landet eller på balkongen för att inte tappa rutinen. Regelbundenheten gör att du verkligen får uppleva de olika månaderna. Frekvens ger upplevelse. Det blir också mycket lättare när du får ordning på packandet och vet vad du ska ha på dig.

Maten blir så mycket godare när man sitter på en stubbe

Att Gustaf med sitt matlagningsintresse står för maten när han och Jonas drar ut i naturen för att äta, umgås och övernatta låter ganska självklart. På Jonas lott faller ved om det ska eldas, och något att dricka. När vanan var ny för tre år sedan hade de alltid tält med sig, men nu sover de allt oftare under bar himmel.

– Vi har med oss färre och färre saker. Sovsäck, myggnät, presenning, torra kläder och pannlampa. Och öronproppar! Det är oumbärligt ute, varje ny plats har så många ljud du inte är van vid. (Gustaf försäkrar att vildsvin hörs trots öronproppar.) Mask för ögonen är också bra.

Sovsäck låter skönt, och myggnät verkar vettigt när du ska övernatta i skärgården på sommaren. Gustaf som har fått perspektiv av att sova ute året runt påpekar att det bara är två–tre månader om året som myggorna är ett problem. Men då kan du ta skydd i ett innertält eller myggnät, till exempel ett sådant som är gjort för en säng. Sover du under en gren kan du få till en riktigt fin sänghimmel. Men du kan också nöja dig med att dra igen sovsäcken ordentligt omkring dig. Presenningen är uppenbarligen en av Gustafs favoriter, en praktisk och prisvärd attiralj i utelivet.

– Ibland behöver du ett vind- och regnskydd. Om du ska hitta en perfekt plats måste du vara ute i god tid, och det är aldrig vi. Om du ska ha med dig ett tält måste du ägna dig åt materialvård och torka tältet i lägenheten när du kommer hem, och det vill inte vi göra. Vi brukar ta med en 2 x 3 meter stor presenning som skydd för vind och regn. Om det går hål på den gör det inget, den funkar ändå. Köp inte på dig en massa saker! Leta reda på få bra saker av god kvalitet på begagnatmarknaden. Och en presenning.

Många som Gustaf pratar utesovarliv med är rädda för att frysa. Det behöver du inte vara, så svårt är det inte att hålla värmen. Men en detalj är riktigt viktig, nämligen att ha med sig en uppsättning torra kläder som du kan byta om till.

– Ta med extra strumpor och ett underställ så att du kan byta om när du ska sova. Även om du inte blivit blöt om fötterna blir de fuktiga under dagen, och kommer det ner fukt i sovsäcken blir du aldrig varm. Om du vet att du ska få bli varm när du går och lägger dig förhöjs hela upplevelsen.

Ljuslyktor hänger i ett träd på Björnö. Foto: Henrik Trygg.

Portföljliknande campinggrill

Lika bra som det är att ha ögonmask på sommaren när solen vägrar gå och lägga sig, lika lämpligt är det att ha ljuskällor med sig på vintern när det blir beckmörkt klockan tre. Även om Gustaf för dagen har dukat upp uteköket i skenet av fina lyktor, föredrar han tältlampor och dimbara ficklampor. Men en batteridriven ljusslinga kan bli ett vänligt orienteringsljus för den som vaknar mitt i mörkret och undrar var skogen börjar. När du lagar mat är det bra med pannlampa, slår Gustaf fast. Men för övrigt har de två utesovarna provat de flesta ambitionsnivåer, tekniker och taktiker för att fixa middagen i det fria.

– Jag har haft med mig allt från hämtpizza till gourmetmat ut på övernattning. Ofta hamnar vi på en häll, då behöver man en grill. Engångsgrillar smakar illa eftersom de är förpreparerade – och så är de ju miljöfarliga. Vi har en campinggrill jag köpte på loppis som ser ut som en liten portfölj. Den laddar jag med kol och tar med mig, och tänder med tändkuber så att man slipper tändvätskan. Det är inte så ofta vi använder ved i skärgården.

Det låter onekligen som att Gustaf har tänkt på det mesta. Brända korvar, degiga pinnbröd och eldade marshmallows är erfarenheter vi får dela utan honom. Men på frågan om den minst lyckade matlagningen minns Gustaf en variant på Choucroute garni, surkålsgryta med fläsk och korv.

– Vi skulle laga den inne i elden. Det gick inte så bra. Vi fick äta den övre halvan av maten.

Spenatsoppa med ägg vid en rastplats på Björnö. Foto:  Henrik Trygg

Det börjar bli dags för fika på stranden och Gustaf dukar upp sin arbetsstation på ett underlag under en tall. Till att börja med plockar han fram färdig pizzadeg och svänger ihop små fina kanelbullar som han steker på grillen. Bullarna som nästan friteras i smöret serveras med kokkaffe. Myterna om kokkaffe är lika många som det finns naturdyrkare bland skären. Det du kan konstatera är att kokkaffet har oförskämt dåligt rykte och passar perfekt vid brasan. Däremot blir kaffet inte bättre av att kokas flera gånger, bara beskare. Gustaf rekommenderar Zoegas mörkrostade pressokaffe om du inte vill slå på stort och köpa antingen det mytomspunna Lemmelkaffet eller ”Nobelkaffet”, Johan & Nyströms Sumatra Gayo, ett kraftigt, örtigt kaffe med toner av torkade fikon. Ett bra kokkaffe ska malas i en storlek mellan brygg- och grovmalet.

Bredvid kaffepannan ligger en av Gustafs favoritprylar, flaskan i rostfritt stål som kan innehålla allt från vatten och saft till glögg och varm choklad. – Det du dricker utomhus på vintern måste vara varmt, säger Gustaf. Det är också trevligt att äta något varmt, som en soppa, medan du lagar maten. Känns det för jobbigt att göra soppa också kan du alltid ha med sig misosoppa i pulverform att blanda med varmt vatten. Att äta ute är en ritual som ska få pågå ett tag, inte bara något du gör för att orka.

När Gustaf förbereder maten gör han det mesta från början. Hackar lök, skivar bacon. Men han betonar att du ska lägga nivån där det känns bra, och att det ofta blir trevligare om du förberett så mycket som möjligt hemma, med sköljda grönsaker och färdigkokta ägg. Om du förkokar potatis hemma kan du få stekt klyftpotatis på fem minuter vid grillen. Men idag blir det grillad baguette till musselgrytan. – Det är inte lagandet, utan ätandet, som är grejen. Maten blir så mycket godare när du sitter på en stubbe.

Text: Annika Edestrand. Foto: Henrik Trygg.

Tre tjejer sitter på Björnöstrand i höstluften med en ljuslykta. Foto: Henrik Trygg