Hyppää pääsisältöön

Upplev stjärnfall och norrsken

Norrsken från en strand.
Foto: Carl Bergstrand

Stockholms skärgård är en oslagbar plats att uppleva både stjärnfall och norrsken på.

Utanför stadens ljus och brus är förhållandena extra gynnsamma – och har du tur kan du få njuta av spektakulära skådespel över himlavalvet. I Stockholms city förtar gatubelysningen ofta en del av upplevelsen. Men beger du dig bara en liten bit ut, som till exempel till någon av Stockholms skärgårds alla öar, har du helt andra möjligheter att få se stjärnfall, norrsken och andra fenomen.  

En unik upplevelse

Att placera dig på ett liggunderlag en stjärnklar natt och spana upp i himlen kan bli en av årets vackraste upplevelser. Ta med någon du tycker om placera er i havsnivå på en strand, sten eller klipphäll. Självklart med rätt säkerhetstänk och försiktiga steg på vägen dit, så att ni inte hamnar i vattnet.

Njut av himlens skådespel

Visste du att det sker så mycket som 12-20 stjärnfall i timmen? Under vissa perioder kan det till och med vara ännu mer. Myten säger att om du ser ett stjärnfall bör du också passa på att önska dig något – tyst för dig själv. Kanske slår din önskan in?

Gynnsamt läge för norrsken

De senaste åren har vi fått uppleva ovanligt många norrsken, till och med i Stockholms-området. Norrsken kan visa sig som en båge, band, krona eller sken och kan vara blått, rött eller grönt sken som ändrar sig snabbt. Färgerna påverkas av vilken gas som träffas i vilken vinkel och på vilken höjd – det vanligaste är grönt men riktigt kraftigt norrsken kan synas som röda, diffusa skogsbränder i norr.

Tid och tålamod

För att verkligen ha chans att få uppleva något spektakulärt krävs både tid och tålamod. Låt ögonen vänja sig vid mörkret i minst 20 minuter, så kommer du kunna uppleva både färger och nyanser bättre. Får du syn på ett svagt norrskens-dis kan det löna sig att stå kvar och vänta en stund för att få se skenet förvandlas till ljuspelare och draperier över himlen, innan de försvinner.

Myter och legender

Norrskens-fenomenet har skapat myter och legender i urminnes tider. Nordiska legender vittnar om att polarsken setts som andedräkten från soldater som mist sina liv i strid, men också – som i gammal folktro – att det är något farligt som endast schamaner och män bör bevittna och som vi bör skydda oss mot. Bland annat varnades det för att viska, sjunga eller vinka i närheten i närheten av ett norrsken – för att inte dra till sig uppmärksamhet från de dödas själar.

Glada dansare och rävsvansar

I Skottland har polarskenet fått namnet ”glada dansare” medan det i Finland heter ”revontulet”, vilket bokstavligen betyder ”räveld”. Namnet kommer från en legend där fjällrävar sprang så snabbt över himlen att det uppstod gnistor när snön piskades upp av rävarnas svansar. Gemensamt för alla myter om norrsken är att norrskenet det bör mötas med respekt, fascination och vördnad – precis som vi välkomnar det idag.

3 tips för att få se ett norrsken:

På latin heter norrsken Aurora Boralis – vilket betyder nordlig morgonrodnad. I södra hemisfären syns däremot södersken, med det latinska namnet Aurora Australis.

3 tips för att få se ett norrsken:

1. Håll koll i facebook-sidor och grupper för prognos

2. Ge dig ut i skärgården

3. Ha tålamod