Hyppää pääsisältöön

Lata dagar på Rånö

Rano_artikel
Foto: Lasse Burell

Solen står högt på himlen, semesterfirarna flockas och det är full fart i hela södra skärgården. Men lugnet är närmare än du tror. Några minuter från Nåttarö och ett stenkast från Utö ligger Rånö, ett sommarparadis som erbjuder en tidsresa tillbaka till ett lugnare semesterliv.


Båtkön ringlar sig lång längs kajen i Nynäshamn, men vi kommer med och tar plats med kajförsäljarnas nybakade kanelbullar i högsta hugg. Det är strålande sol på övre däck. De flesta verkar vara på väg till Nåttarö, där sandstränderna lockar både semesterfirare och dagsresenärer. Båten passerar Ålö och restaurang Båthakets uteservering som snart kommer att vara full av lunchbesökare och cyklister som susat ner över bron från Utö. Det är full fart i sommarskärgården. Nästa stopp Rånö! Redan på bryggan lägger sig lugnet. Vi går den korta vägen upp till öns kulinariska centrum, restaurang Rånö Källan, där kocken Christian Henriksen tar en paus från lunchförberedelserna för att prata lite. Han beskriver Rånö Källansom en typisk skärgårdskrog med de klassiska rätterna på menyn.

– Folk brukar säga att de väntat hela vintern på att få komma hit och käka Rånöburgaren. Vi serverar den på klassiskt vis med briochebröd, silverlök och bifftomat. Fisksoppan, den får vi inte ta bort. Skagenröran tror jag att vi är ensamma om att göra på vårt sätt, med ägg i. Så här års gäller det att boka bord. Många kommer från stugbyn, andra har tagit båten från Nynäshamn eller seglat hit i egen båt. Fredag och lördag är det packat med gäster. 

Bokandet och vallfärdandet till trots bekräftar Christian att Rånö är en ovanligt lugn ö. Trots att vi närmar oss högsäsong ligger friden över den lilla krogens uteservering. Enligt kocken är det stillheten som är charmen med den sparsamt bebyggda grannön väster om Utö.

– Rånö känns som ganska långt från stan, en egen och speciell ö om man jämför med Utö och Nåttarö som lockar fler turister. Här kan man bara vara, det är lugnare.

Samma stämning som på 60-talet

Stugbyn verkar vara en central plats på Rånö, så vi följer grusvägen på en tio minuter lång promenad i skyltarnas riktning. Först går vi genom ganska tät granskog och sedan öppnar sig en glänta med en fin sandstrand och små hus utspridda med luftiga mellanrum. På kartan kallas området Knicksand, men ingen vi träffar pratar om något annat än stugbyn. Utanför det första huset står Linda Hammarberg som delar stuga med sin 11-åriga dotter.

– Jag var här med min mamma. Nu är jag här med min dotter. Programpunkterna här är den dagliga glassen, badandet, grillandet … och ibland går vi på krogen. Rånö är en liten pärla. 

På trappen till stuga nummer 11 sitter Sussie och Göran Nilsson från Bagarmossen. De har inget emot ett spontanbesök, så vi slår oss ner på deras ombonade lilla veranda. De är inga flyktiga besökare på ön, utan har varit Rånö trogna de senaste 15 åren. Först tog de varje chans att åka ut på helgerna, och sedan de blev pensionärer flyttar de ut i april och återvänder inte hem till Bagarmossen förrän framåt oktober.

– Alla årstider har sin charm här. Man kan promenera, läsa en bok eller plocka svamp och blåbär, säger Sussie. 

Göran har varit på Rånö sedan 60-talet, berättar han, om än med uppehåll. När han återvände var han lite orolig att ön skulle ha förändrats.

– Man undrade hur det skulle vara att komma tillbaka. Men det är likadant som på 60-talet, lugnt även när det är fullbelagt. Till och med på midsommar då det är jättemycket barnfamiljer! Det är fint när de stojar. Våra barn och barnbarn har också fastnat, grabben är här nu, till exempel. 

När allt fler hyresgäster börjar duka fram lunchen framför sina tillfälliga sommarstugor känner vi också av att det börjar bli lunchdags och promenerar tillbaka till Rånö Källan. 

Vid krogen hjälper ett besökande par personalen att täcka uteserveringen med soltak. Det är en av de där dagarna när man faktiskt kan tänka sig att jobba lite för att få sitta i skuggan. Efter arbetsinsatsen väntar belöningen. Baren har öppnat och det är stor åtgång på den lokala ölen från Nynäshamns Ångbryggeri.

Rånökänsla och stammisar

På andra sidan grusvägen från uteserveringen ligger två äldre små hus, det ena från 1700-talets och det andra från 1800-talets mitt. Det är fina små byggnader som verkar byggda för mer kortväxta personer än de som vandrar över ön idag. I ett av dem bor Mikael Zetterström som driver krogen, matbutiken och stugbyn på Rånö. Han är en man av medellängd.

– I början när jag kom hit gick man upp två gånger varje dag. Man reste sig, slog huvudet i dörrposten, satte sig ner och gick upp igen. Nu har jag vant mig, och numera är det både vatten och toalett i husen!

Mikael har tagit hand om verksamheten på Rånö sedan 1995. Tanken var att han skulle ha jobbat över sommaren, men så blev han kvar. Mikael låter själv en aning förvånad när han berättar det, men beskriver sedan ön på ett sätt som får oss att förstå att det handlar om äkta kärlek. Sommargästerna på Rånö betraktar han som en stor familj.

– Vi har otroligt mycket stamgäster, säger Mikael. Det blir ett uppehåll när ungarna blir tonåringar och trotsar, men sedan kommer de tillbaka. Många av de sommaranställda jag haft är antingen ungdomar som har varit här med sina föräldrar eller som vuxit upp på grannöarna. Rånökänslan sprider sig, stammisarna tar med sig nya gäster. Vi behöver inte göra reklam, det blir fullbelagt i stugorna och fullbokat på krogen.

Även om det naturligtvis är bra för verksamheten att det kommer mycket folk, ser Rånös egen turistchef lite trött ut i solgasset. Som ansvarig tar man ingen sommarsemester.

– Så är det med säsongsarbete, man jobbar väldigt hårt under sommaren och tar det lugnare under vintern. Det kan kännas tråkigt att man inte hinner njuta av sommaren, men vi är här för alla som kommer ut och ska njuta.

Badplats
Photo: Bosse Lind

Promenader och bad

Det faktum att Rånö är en ganska obebyggd ö som inte fylls av skärgårdsturister på samma sätt som Utö och Nåttarö lockar onekligen en särskilt sorts besökare. Mer party än ett par öl vid krogens bardisk blir det inte, och den som väljer att boka in sig i stugbyn söker oftast lugnet.

Runtom på ön finns fina promenadstråk. Om man följer kompassen åt nordöst längs det som man i ett sådant här sammanhang kan kalla stora vägen, kommer man till Rånö gård som har både kor och får. Därifrån är det inte långt till Hästholmsviken som är en av flera fina, långgrunda stränder på ön. 

Föredrar du klippbad följer du vägen längs vattnet förbi naturhamnen Rånö hamn och tar ett dopp vid Harviken strax norr om den andra naturhamnen, Skutviken. Sedan är det inte långt tillbaka till den klassiska skärgårdslunchen på Rånö Källan. Ibland behöver livet inte vara så komplicerat.

Text: Annika Edestrand