Skip to main content

Kolme ulkosaariston helmeä

Majakka kuvattuna mereltä päin auringonlaskun aikaan.
Kuva: Nora Wilson / Visit Kemiönsaari

Haaksirikkoutuneet laivat, silmän kantamattomiin jatkuva meri ja dramaattinen historia: tervetuloa ulkosaaristoon. Ulkosaaristo on saaristomme ihmeellisin osa, monien mielestä jopa kauneinta, mitä ihminen voi kokea. Karu luonto, kallioluodot ja aava meri ovat jotain, mitä ei sisäsaaristossa ole havaittavissa. On ihmeellistä, miten luonto muuttuukin niin paljon edettäessä uloimmille saarille. 



Bengtskär

Kaukana etelässä sijaitsee yksinäinen Bengtskär. Bengtskär on itseasiassa niin ulkona merellä, että seuraava rannikko löytyy vasta Viron puolelta. Näkymät ovat siis henkeäsalpaavat. Mutta Bengtskär ei ole mikä tahansa saari, vaan se on majakkasaari. Pohjoismaiden korkein majakka kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Tämä historiallinen majakka rakennettiin jo vuonna 1906, mistä lähtien siellä on asunut majakanvartijaperheitä. Historia on dramaattinen, sillä moni laiva on haaksirikkoutunut majakan läheisyyteen, ja majakka on joutunut molemmissa maailmansodissa hyökkäyksen kohteeksi. Jatkosodassa käytiin kuuluisa Bengtskärin taistelu, kun venäläiset hyökkäsivät saarelle.

Majakan ja historian lisäksi saarelle houkuttelee kaunis ja karu luonto sekä uniikit lintulajit. Saarella voi yöpyä hotellissa tai tulla vain piipahtamaan. Kulkuyhteydet saarelle ovat hyvät, eikä merimatka kestä kauan, kun hyppää yhteysaluksen kyytiin Kasnäsistä tai Hangosta. 

Missä majoittua?

Suuntaa Bengtskäriin ja koe sen uskomaton majakka sekä historia. Bengtskärin majakalla voi yöpyä hotellissa aiempien majakanvartioiden huoneissa, joissa jokaisesta avautuu uskomaton merinäköala.

Majakka kuvattuna alhaalta päin pinkkien kukintojen läpi.
Bengtskärin saarella on vuosien mittaan havaittu yli 200 eri lintulajia. Kuva: Visit Kemiönsaari

Utö

Jos haluat ruksia bucket listaltasi Suomen vanhimman majakan, suuntaa Utöseen. Samalla Utö on Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari. Upea Utö on majakkasaari mielenkiintoisella sotilashistorialla ja silmiä hivelevän kauniilla luonnolla.

Kun puhutaan Utöstä, nimikin kertoo, että on kyse todellisesta ulkosaaristosta. Utö on helmi vailla vertaansa ja sinne kannattaa ehdottomasti poiketa saaristovierailullaan. Utöseen pääsee helposti yhteysaluksella esimerkiksi Nauvosta, joten myös saariston rengastietä autolla liikkuvien on kätevä tehdä päiväretki tälle kiehtovalle saarelle.

Utön sijainti on kautta aikojen ollut tärkeä luotsitoiminnalle. Ensimmäinen majakka rakennettiin Utöseen jo keskiajalla, mutta se tuhoutui. Korjattu versio rakennettiin vuonna 1814, ja tuo samainen majakka on siitä lähtien luotsannut laivoja turvallisesti saaristoon. Strategisesta sijainnistaan johtuen Utö on myös sotilashistoriallisesti merkittävä paikka, sillä sinne tehtiin linnakkeita jo Venäjän vallan aikana. Suomen itsenäistyttyä Utön linnake jäi suomalaisten hallintaan. Utöstä tulikin Suomelle tärkeä rannikkotykistön tukikohta. Osa saaresta on edelleen Puolustusvoimien käytössä. 

Utössä on viihtyisä kylä, joka houkuttelee lomalaisia viettämään aikaa maisemista ihaillen. Lisäksi Utö on suosittu kohde lintubongareiden keskuudessa. Myös Utön vieressä sijaitseva S/S Park Victoryn haaksirikkoutunut hylky on suosittu sukelluskohde. 

Missä majoittua?

Saaren tunnetuin majoitusvaihtoehto on hotelli Utö Havshotell, mikä tunnetaan myös Suomen eteläisimpänä merihotellina. Hotelli on kiinnostava kohde kauniilla paikalla aivan aavan meren laidalla, kasarmitiloissa, jotka ennen olivat armeijan käytössä. Toinen vaihtoehto on Hannas horisont, syntyperäisen utöläisen perustama matkailuyritys, jonka hostellissa voi yöpyä ja nauttia opastetuista kierroksista saarella.

Punaisia kalastavajoja rannalla Utössä.
Utössä on vain 40 vakituista asukasta, mutta kesällä mökkiläiset ja matkailijat vilkastuttavat kylänraittia. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Jurmo


Jurmo

Vain ripauksen Utöstä lähempänä sisämaata on Jurmo. Jurmon saari on koko Suomen halki kulkevan Salpausselän viimeinen maanpäällinen jatke, lähes puuton kivisaari. Luontoelämyksenä Jurmo onkin lähes uskomaton. Jurmon kivisärkkä tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin, eikä vastaavanlaista voi nähdä missään muualla.

Jurmo on inspiroiva ulkosaariston kohde, jonka karuihin oloihin lintubongarit ja luonnon rakastajat suuntaavat ympäri vuoden. Siellä voi ihailla harvinaisia lintulajeja. Luonnon lisäksi Jurmossa houkuttelee historia, sillä saarella oli vanha kalastajakylä, ja arkeologisia jäänteitä on löydetty aina 1500-luvulta asti. Lisäksi saarella on neljä kivikehää, joita kutsutaan nimellä ”munkring” eli munkinkehät. Jurmossa on myös tuulimylly, kappeli vuodelta 1846 ja vanha hautausmaa. 

Missä majoittua?

Jurmo Inn tarjoaa saarella majoitusta niin huoneissa kuin mökissäkin, joissa on keittiö sekä sauna. 


Jurmon satamassa kaksi purjevenettä ja punaisia satamarakennuksia.
175 vuotta vanha kappeli ja venäläisten ensimmäisen maailmansodan aikaisen lentotukikohdan jäänteet ovat mielenkiintoisia nähtävyyksiä Jurmossa. Kuva: Sara Terho / Visit Finland