Skip to main content

Legends of the fall (in Swedish)

0
Utsikt över Gruvbyn på Utö
Foto: Henrik Trygg

Den bästa tiden ligger framför oss. Visst är det en skön tanke? När sommaren lider mot sitt slut kan det kännas lite vemodigt. De där långa veckorna vi skulle tillbringa i båten, de där oändliga dagarna i den hyrda stugan, eller den där örodden vi äntligen skulle ta tag i. Oavsett hur det blev med dem är den bästa tiden i skärgården just nu.

Folksamlingarna skingras, gästhamnarna blir luftigare och de lite överbefolkade öarna blir plötsligt synliga bakom glasskiosker och ölserveringar. Samhällen som Utö, Sandhamn och Möja hittar tillbaka till sin lugnare vardagsform, fria från nattsudd och strandträngsel. Inget ont om nattsudd – alla som köpt en nybakt pizza i Nattluckan på Utös bageri Bakgården för att fira soluppgången vet hur trevligt det kan vara – men nu kommer hösten! Njut av den orörda stillheten, den valda ensamheten, den höga luften och de kraftfulla vindarna. Men kläm för all del också gärna in ett och annat krogbesök för att hitta värmen efter utomhusaktiviteterna.

Det mesta du kan göra i skärgården på sommaren, kan du också göra på hösten. Det kanske behövs en extra tröja och lite kraftigare skor, men värmen dröjer sig ofta kvar längre ute bland öarna. Medan havet kyler ner luften under våren, värmer det istället upp den under hösten, vilket gör att sommarkänslan blir kvar i september och ibland ända in i oktober. Men hur njuter man bäst av hösten i skärgården? Vi ställde frågan till några experter, inbitna öbor och krögare som året runt håller ögonen öppna för vad som kan bli trevligt för oss som hälsar på.


En flicka går i skogen en höstdag på Nämdö. Foto:  Henrik Trygg

Två kvinnor på en klippa i Landsort. Foto:  Henrik Trygg